Ванга и Дънов – предтечи на какво?

Покрай медийния шум около изразената от няколко свещеници църковна позиция относно Ванга и Дънов се замислих: защо обществото ни реагира така бурно, когато посягат на митовете му? “Пророчицата леля Ванга” и “най-великият българин Дънов” са очевидно вече дълбоко и трайно митологизирани – и това личи най-вече по отказа за каквато и да било алтернативна гледна точка относно природата на “феномена” (това – за Ванга) и качествата на “учението” (това – за Дънов). В отказа си да коментира тези двамата извън иконичната им роля българинът е сурово ирационален – свещениците единодушно бяха заклеймени като “талибани”, медиите не се умориха да ги канят в една неизменно вменена им роля – на твърдоглави рушители на светлината и добротата, въплътени в образите на Ванга и Дънов.

“Средновековие”, “лов на вещици”, “православен фундаментализъм” бяха най-меките клишета, използвани, за да изразят нещо много просто. Една група хора изповядват неща, несъвместими с вярванията на друга група хора. Това именно се опитаха да кажат свещениците на религиозно индиферентните (щом става въпрос за църква) и силно докачливи (щом става въпрос за “добрина” и “светлина”) българи. Оказа се непомерно трудно и неблагодарно да заявиш себе си като различен от останалите; да очертаеш границите на собствената си вяра (а такова очертаване неизменно оставя извън границите нечии други вери) или да кажеш простичко: не приемам това и това за ценно, нито за правилно, защото влиза в противоречие с вярата ми.

Като общество реагирахме шумно и като под хипноза. Развикахме се за приноса на Ванга и Дънов в световната… (не знам какво, добавете сами – култура, духовност, карма – по избор), напомнихме на твърдоглавците какво (май не) бил казал Айнщайн за Дънов (ние с тази комплексарщина ставаме и лягаме; та има ли нещо по-важно от това кой какво е казал за нас?!) и категорично отказахме да слушаме аргументи, библейски цитати и разните му там православни богословия. За какво са ни? Казал ли е нещо Айнщайн за тях? Не е.

Само едно не разбирам. Защо, на фона на обществения възторг пред тези двамата, не се отправи едно аргументирано предложение пред всички религиозни институции в страната (по списък от Дирекция по вероизповеданията) за полагащото им се възвеличаване? Така Ванга може да бъде призната за блажена от Обществото за Кришна-съзнание, а Дънов – обявен за реинкарнация на всичко прекрасно от еврейската общност примерно. Защо не потърсихме одобрението на която и да е друга религиозна общност, учение, институция за тия двамата? Защо толкова болезнено приехме очевидното – че именно Православната църква не ги смята нито за светци, нито даже за имащи нещо общо с нея?

Питам и си отговарям сам – защото вслушването в тихи, но категорични гласове изисква най-малко две неща: 1) да искаш да разбереш и 2) да можеш да слушаш нещо друго извън себе си.

Списание Свет, бр. 1/2011

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. Провидение каза:

    Вие, господине, защо не се занимаете със собствените си достойнства и не спрете да натрапвате вярванията и съжденията си чрез общодостъпните медии?.Кому е НУЖНО да се заявявате като различен и да очертавате някакви граници? Някой интересува ли се от вас?

    Явно не можете да се ориентирате в живота, без помощта на Дирекциите, Общностите, Институциите … Хахаха

    Обикновен препил натрапник сте вие, господинчо.

    Православната ви общност си изфабрикува интригата. Никой не я е питал, и никой не го интересува какво й е отношението към Дънов и Ванга. Тя, както и вие, сами се натрапвате на обществеността. И си получавате ответа, такъв, какъвто подобава.

    Различни били … Хахахаха
    Граници ще очертават …. Хахахаха

  2. admin каза:

    Искрено Ви благодаря за анонимния коментар. Той по недвусмислен начин илюстрира тезата на статията ми. Поздрави.

  3. Стефан каза:

    Характерно за нас българите, поне до колкото съм забелязъл е, че вярваме в Господ, но заедно с това вярваме и във всякакви езически обичай – като почнеш от магии, зодии и хороскопи, гледачки и баячки и стигнеш до уж християнското учение на Дънов.
    Дънов – учил е в Щатите, а там има изобилие от разни ереси и просто е взаимствал някои неща от тук и там и ето ти учение.
    Ванга – служела е на комунистите, имала е явно способности, но не винаги, както става при всеки. Християнството забранява врачки, хороскопи и подобни така, че не виждам какво повече може да се каже за нея.

    Браво на автора!

  4. Румен каза:

    През далечната 1982 г. участвах в една вечер на Парапсихологията и телепатията организирана от катедрата по Психиатрия към МА. Тогава ни прожектираха два филма за Ванга, които бяха засекретени/знам ли защо/ и видяха бял свят през 90те. Спора между нас медиците и психолозите от СУ относно това какво представлява феномена Ванга бе жесток. Ще ви цитирам само последните думи на проф. Темков и мисля че това е достатъчно – Всички хора които претендират че имат някакво свръх естествени способности да виждат в бъдещето са мошенници виреещи върху ниския интелект на хората и хранещи се от неговото невежество. На върха на пирамидта от мошенници стои Ванга…
    Споделям мнението му защото аз съм от хората които познаваха тази жена. Беше приятелка на баба ми…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =