Асамблея „Знаме на мира”

„Вкарвай в организма си топла храна и различни мезета”. Това е вдъхновяващото послание на плакат в работнически стол от един разказ на Илф и Петров. При това столът е мръсен и неугледен, „високо горе на тавана свети слаба електрическа крушка, а вилиците са приковани за масите с верига, за да не ги откраднат”.

„Категорично осъждаме и се противопоставяме на всяко подстрекателство, насочено против религиозния и етническия мир в страната” – това е част от съвместно изявление на Светия Синод на БПЦ и лидери на „основни вероизповедания” от 28 март тази година.

Кое е общото?

И двете послания казват нещо тривиално, ноторно известно и принципно вярно. Хубаво е да вкарваш в организма си топла (на казармен език – „котлова”) храна. Хубаво нещо е етническият мир. Нещата стават абсурдни и смешни обаче, когато огледаме контекстите, в които се издигат тези вдъхновяващи лозунги.

В случая с православно-католическо-протестантско-мюсюлманския лозунг, разтегнат на цяла страница като рахат-локум, контекстът напомня с нещо на мърлявия работнически стол – последното нещо, което можем да кажем за пораждащата лозунга атмосфера е, че е приятелска. Последното нещо, което можем да кажем за домакините е, че традиционно са проявявали загриженост и усърдие в посока „сите българи заедно”, разбирай конструктивна диалогична нагласа и желание за заедност спрямо протестанти, католици и мюсюлмани.

Нека да започнем с източника на идеята за това изявление. Официалната формулировка „по инициатива на Светия Синод” ни изкушава да си представим следната жива картина:

Заседание на Синода. Н-ският митрополит N. иска думата и угрижено споделя, че е силно разтревожен за етническия мир в страната. Архиереите кимат кахърно и одобрително – трябва да се направи нещо, защото мирът явно се крепи на косъм. „Без нашите братя-мюсюлмани нищо не бива да предприемаме”, продължава аргументацията си N. „Ако излезем само с позиция на Православната църква, както сме правили досега, това е крайно недостатъчно. Кого още да поканим?”

Тук всички се оживяват. „Католиците – задължително!”, вдъхновява се един. „Папата нали и той е за мира”. „Протестантите – те са толкова много църкви, я да вземем да ги поканим всичките!” В настъпилата весела суматоха някой подхвърля „мормоните, кришнарите и мунистите”, но след кратка дискусия, състояща се в това, че тия последните я имат, я нямат още 100 години и следователно не са имали време, горките, да станат традиционни вероизповедания, предложението се отхвърля. Впрочем, някой се сеща да обвини и петдесетниците в недостатъчна традиционност, но тук се изтъква железният аргумент на техните успехи сред циганското население, което пък има отношение към етническия въпрос и свързаният с него мир. С това обсъжданията приключват и се започват сложни дипломатически совалки между Светия Синод, Главно мюфтийство, папската нунциатура и Евангелския алианс за уеднаквяване на позициите…

Ще спра дотук с тази кощунствена за мнозина идилия, за да ви призная направо: не вярвам в стихийния икуменизъм на Синода. А че това, което се случи на 28 март е именно икуменизъм, в това нямам и капка съмнение – общите становища по обществено значими въпроси са основен мандат на всички национални икуменически платформи, свързани със Световния съвет на църквите. Нещо повече – тези общи становища се разглеждат като проява на „висша и зряла форма” на икуменизъм и обикновено се предшестват от дългогодишно сътрудничество в областта на социалното дело и богословския диалог. Нито към едното, нито към другото е показван досега какъвто и да било афинитет от страна на църковното ръководство. Виж, съвместните молитви (в Порто Алегре преди месец) и общите декларации се оказаха за БПЦ възможни и безпроблемни. Кой знае защо, тъкмо тези две неща (общи позиции по етични и социални проблеми и съвместни молитви) са камъкът за препъване на много други православни църкви по неравните икуменически пътеки, докато сътрудничеството в социалната сфера и богословският диалог обикновено се преглъщат някак по-безболезнено.

Работя в организация, към която години наред бяха отправяни полугласни критики за „използване на неправославни финансови източници” (разбирай – използване на протестантски пари за православни социални и образователни проекти) и за „поддържане на икуменически контакти” (разбирай – работните срещи с въпросните неправославни дарители). В същото време, „финансови източници” от полутъмния бизнес на мутри, стари комунистически пари, банки с ортодоксални имена и организации, свързани с руски петролен бизнес, очевидно не крият в себе си рискове за бдителната православна съвест. Доларът и левът, оцапани с кръв от престъпления или подозрително пахнещи на наркотици и проституция, често се приемат безрезервно и дори с показна благодарност, но виж – лутеранското евро, което някоя възрастна женица е пуснала в касичката на безвъзвратно опустяващата си църквица някъде из германските провинции – това е вече осъдително и недопустимо. Това е заплаха за православната ни идентичност и предателство към Църквата. И съвсем доскорошната „партийна линия” го определяше еднозначно като осъдителен икуменизъм.

Смени ли се „партийната линия”, кой я смени и защо?

Как да класифицираме и къде да подредим в православния си мироглед този последен неочакван изблик на толерантност, диалогичност и загриженост за мира от страна на нашите архиереи на фона на реалната ситуация в страната и реалните нужди и проблеми на църквата и обществото ни?

Силно съм затруднен да възприема призива за опазване на етническия мир – най-вече, защото от години тезата, че той е застрашен по някакъв начин, е била лансирана единствено или от политически партии (ДПС), или от отделни политици, които са черпели от нея някакви свои си ползи. Изказаното пределно общо и обобщено съждение от страна на църквата, че мирът трябвало да се опазва, изглежда изковано по-скоро в някоя партийна централа, отколкото в недрата на (несъществуващото) междухристиянско и междурелигиозно сътрудничество у нас. И ако обърнем внимание на светкавичното поздравление от страна на президента по повод на изявлението (почти като в стария виц за получените искрени съболезнования от КГБ преди още тъжното събитие да се е случило), и ако се сетим за предстоящите президентски избори, ролята на ДПС в тях за този конкретен президент и прочие интересни нещица от динамичната ни политическа действителност, ултра-икуменическият акт на Синода ще може да бъде достоверно позициониран на единствено обяснимото си място – в политическата сфера и в предизборната ситуация, където на църквата за пореден път е определена обидната поддържаща роля на мажоретка.

В сградата на Светия Синод беше устроено „кощунствено подобие” на международната детска асамблея „Знаме на мира” – кощунствено, защото този път не деца, а старци бяха принудени да редят умилителни словца, предназначени да покажат миролюбивост пред непознати и анонимни, но страшни войнолюбци.

Нямаше ли да е много по-честно, ако Синодът открито изкажеше симпатиите си към г-н Първанов и толкова ли беше необходимо това „изпадане в стремглавост” (по „Суматоха” от Радичков) и свикването в пълен състав на онези, с които църквата ни от години най-последователно и демонстративно не желае да има нищо общо (виж например последното разграничаване от прожекцията на филма „Исус” за деца) – само за да се изкаже по завоалиран и мъчен за разгадаване начин една (може би оправдана, а може би не) политическа подкрепа?

Ако 1) Светият Синод иска да взема отношение по важни обществени проблеми и 2) намира за целесъобразно да прави това в сътрудничество с другите вероизповедания, защо тези два принципа не се прилагат за други, много по-значими (и реални, а не въобразени) болезнени въпроси? Например: корупцията, трафикът на жени, престъпността, моралният упадък, абортите, евтаназията, смъртното наказание, европейската интеграция, възхода на национализма, наркоманиите, проституцията, порнографията? И ако въпросният дневен ред на синодално-мюфтийско-пасторските реакции и занапред ще се диктува от извивките на предизборната борба, трябва ли да очакваме в близко бъдеще общи позиции на вероизповеданията по темите: боклука на София (за да угодим на сегашния софийски кмет), единството на десницата (за да сме добре със СДС) и циганската престъпност (любимата тема на Атака)? Списъкът може да бъде продължен и гарниран с още будещи смях възможности, но кое е истинската смешка във всичко това?

Оказа се смешно лесно точно този Синод, който стоеше на най-антиикуменически позиции от всички поместни православни църкви през последните десетилетия, да бъде мотивиран/накаран да се заеме с активна икуменическа дейност. Това, което Световният съвет на църквите не успя да постигне чрез срещи, богословски стипендии, общи православни изявления и изобщо – чрез метода на убеждението, нашите политици постигнаха само с щракване не пръсти, образно казано. И без да си дават дори сметка какво всъщност правят. При това, забележете – църквата ни се зае да изковава общи становища не просто в сътрудничество с други християнски общности, а с религиозните лидери изобщо – а това изпраща икуменическият диалог в страната в сфери, за които ССЦ не би могъл и да мечтае и които доскоро бяха запазена територия комай само на „ултра-икуменическата” Вселенска патриаршия и на пан-икуменическата организация „Религии за мир” със седалище в САЩ, от която и самият ССЦ неприязнено тръпне. И не е никак случайно, че под приетия усреднен, неказващ нищо конкретно текст, спокойно и с чиста съвест биха се подписали които си пожелаете „миротворчески” групи и организации – например, „Професорите за мир” на „преподобния” Мун – ако някой архиерей-миролюбец и етнозащитник утре реши да вдигне летвата на синодалната толерантност и диалогичност още по-високо. Или да я свали по-ниско – зависи от гледната точка.

Без да са чували думата „икуменизъм”, повечето наши политици биха искали да влезем в Европа с една „модерна” и „диалогична” църква, като част от един общ лъснат имидж на България. И първите плодове на това желание са налице. Очевидно църковното ръководство ще се вслушва внимателно в артикулираните или прошепнати на ухо политически поръчки. А за вярващите навярно ще остане тъжната и някак пошличка утеха на съмнително-православния принцип „там горе знаят най-добре”, на иначе правдивата и красива идея за единоначалието, послушанието и църковната дисциплина. Но когато в църковния организъм започнем без предупреждение внезапно да „вкарваме топла храна и различни мезета” в ударни дози (виж началото на статията) и с прекалено голяма дори за нашите разтегливи и свикнали на какво ли не уста лъжица, реакцията на същия този организъм може да бъде и грубичкото, но поне откровено Алеково „на маймуни ни направихте”…

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + ten =