“Хоро” на бардовете в Казанлък

източник: туристически обяви, славимир генчев

В рамките на Чудомировите празници (25 март – 1 април т.г.) на 25 и 26 март в Казанлък се проведе Първият национален фестивал „Днешните бардове“, организиран от Фондация „Чудомир“ и община Казанлък със съдействието на радио „Вис виталис“, Българското национално радио, Националния център за музика и танц, Съюза на българските писатели и Съюза на артистите в България.

  • Генерален спонсор на празниците е „Алианц България холдинг“, а основен – „Топлофикация Казанлък“ ЕАД.

Идеята на организаторите е, пише в официалната програма, „днешните бардове да изпеят най-новите си песни пред публика, а казанлъчани да напълнят сърцата и душите си с поезия и музика“.

Ако се съди по пълната музикална зала в Културен дом „Арсенал“ и реакцията на зрителите след всяка изпълнена песен, участващите във фестивала бардове съумяха да отвърнат достойно на проявеното внимание и грижи от страна на организаторите и на интереса на казанлъшката публика.

Атмосферата, която бардовете създават със своето присъствие, естествено, не подлежи на словесно описание. Важното е, че всички все повече обикват Казанлък – защото тук видяхме първото цъфнало дърво, тук завъртяхме стрелките на часовниците с един час напред, тук посрещнахме 27 март – Международния ден на театъра… И тук фактически бе открит сезонът на националните бард срещи – следват „Морски струни“ в Несебър (през май), Софийските вечери на авторската песен (през юли), Националният бардфест в Ловеч (през септември), евентуално фестивал в Благоевград (на 1 октомври – Деня на поезията и музиката) и накрая, разбира се, юбилейната двадесета среща „Поетични струни“ в Харманли през октомври.

Срещата в Казанлък бе организирана отлично (от посрещането и настаняването на участниците до озвучаването на залата и от логистичното осигуряване на хранителни и питейни горива до награждаването и изпращането на прегракналите бардове в неделния ден – 27 март), а участниците, които никога не капризничат и нямат излишни претенции, бяха изключително доволни от възможността за пълноценна изява пред интелигентна и одухотворена млада публика.

Много са „виновниците“ за доброто протичане на фестивала, но не можем да не отбележим големите заслуги на председателя на Фондация „Чудомир“ Пеньо Терзиев, на неуморния Христо Софев — актьор и певец, член на трио „Грамофон“, на заместник-кмета по образованието на община Казанлък Юлиана Палазова и много други.

Участие в концертите взеха бардовете Пламен Ставрев, Гриша Трифонов, Маргарита Друмева, Красимир Първанов, Петьо Вълков, Красимир Йорданов, Иван и Живка Ненкови, група „Иванът“ (Христо Караславов, Радоил Генчев и Данчо Стоянов), Емил Ангелов, Невен Кидеров, Атанас и Светла Стоянови, Митко Динев, Светлана Йонкова, Светослав Георгиев, Славимир Генчев, а най-малкият участник бе изгряващата надежда Даниел Василев.

Казанлъчани се бяха погрижили и за награден фонд. От различните институции, свързани с организацията на фестивала, награди получиха Пламен Ставрев (от Съюза на композиторите), Гриша Трифонов (от Фондация „Чудомир“), Иван и Живка Ненкови (от Община Казанлък), Светлана Йонкова (от Съюза на артистите в България), Славимир Генчев (от СБП).

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. тази година няма да има днешни бардове в казанлък: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=496374

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =