Откриха паметник на Владимир Висоцки

bgnews room

Паметник на Владимир Висоцки бе открит с водосвет във Вършец в присъствието на вицепрезидента Ангел Марин и сина на поета с китара Никита Висоцки. Паметникът е вторият на Висоцки извън Русия и първият у нас. Той е изграден от сдружение с нестопанска цел “Есип” и от инициативен комитет във Вършец, оглавен от кмета на общината Ивайло Йорданов. Висок е три метра и е изработен от скулптора Георги Чапкънов.

Моят баща много обичаше вашата страна – България, заяви в приветствието си при откриването на паметника синът на Владимир Висоцки – Никита Висоцки. Тук бяха издадени два негови компактдиска, още преди това да стане в Русия.

Никита Висоцки благодари на българската държава и на обществеността във Вършец за построяването на паметника и го определи като “добро и справедливо дело”.

Висоцки ще остане безсмъртен, защото благодарение на него стана духовно сближаване на хора независимо от народност, от убеждения и от раса, заяви в приветствието си вицепрезидентът Ангел Марин. Той уточни, че е дошъл на откриването на паметника не само като представител на българската държавност, но и като почитател на Висоцки. Марин нарече Висоцки ярко и неповторимо явление в изкуството – човек, който тревожеше и ще продължава да тревожи мислите и сънищата ни с преценката за това, което е било, което е и което ще бъде.

milen_vqrshec.jpg

На снимката: Милен Тотев пред новия паметник

Вицепрезидентът благодари на кмета и на обществеността във Вършец, че в България вече има място, на което да се прекланяме пред паметта на Висоцки.

Изработката на паметника е някакво изкупление, че не можах да се свържа с Владимир Висоцки, докато той беше жив, заяви авторът му Георги Чапкънов. Скулпторът се надява, че след създаването на паметника младите в България ще знаят повече за Висоцки и ще слушат повече неговите песни.

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =