Академици с китари се събират в Харманли

гриша-трифоновхристо христов | дума

Почетно звание “Град герой” ще бъде дадено днес на Харманли от организаторите и участниците в 20-ото юбилейно издание на конкурса “Поети с китара”, съобщи за ДУМА бардът Гриша Трифонов. Пак той припомни, че от есента на 2003 г. конкурсът се провежда под наслов “Академия По Ки”, а всички носители на наградата “По Ки” “автоматично” се именуват академици.

Грамотата и решението за почетното звание за Харманли ще бъде връчено на градоначалника Михаил Лисков при откриването на тридневния празник в салона на местното читалище “Дружба”. Юбилеят ще започне с концерт на Михаил Белчев и ще продължи с изявите на над 100 изпълнители на собствени песни и композиции.
По традиция в журито ще бъдат включени основателите на алтернативната на някогашния конкурс за политически песни “Ален мак”- Благоевград, проява Гриша Трифонов, Славимир Генчев, Георги Климов, Михаил Минковски и Асен Масларски. Към тях ще се присъединят и 18-те досегашни носители на приза – дървена кукла с китара в ръка, изработена по проект на Минковски.
Първи неин носител от 1986 г. е Асен Масларски. През годините тя е отивала при ексдепутата Гинчо Павлов, при музиковедката Роз- Мари Стателова, при Маргарита Друмева, държали са я колумнистът Христо Карастоянов-Дядото и верният автор на ДУМА Валери Станков, а миналата есен я грабна старозагорският бард с фабриките Митко Динев.
Четири нови компактдиска ще бъдат представени на академичната сбирка по време на конкурса – на Доротея Табакова, Тодор Янкулов, Маргарита Димитрова и Мария Бъчварова, а бургаската блуслегенда Пламен Ставрев ще представи най-после своите “Сиамски близнаци. Очакват се и десетина премиери на стихосбирки, сред изявилите готовност да го сторят са Асен Сираков, Красимир Йорданов, Светла Георгиева. Гриша Трифонов ще представи новия си сборник “По есенните улици на лятото”, до няколко дни ще бъде готов и албумът му “Главната улица”.
Наградата “По Ки” е индивидуална, дава се на онзи бард, който е регистрирал най-голям скок в собственото си развитие през годината.
Явлението ПОКИ има свои последователи вече в Ловеч, Несебър и Шумен, а от миналата година и в Казанлък, припомня Трифонов, като категорично отказва да разкрие кой е личният му фаворит за лауреат.

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =