Отзвучаха акордите на Шестата среща “Морски струни” в Несебър

славимир-генчевизточник: словеса, славимир генчев

На 13 и 14 май т. г. в Несебър се състоя Шестата творческа среща на българските бардове “Морски струни”, която бе посветена на 100-годишнината на несебърското читалище “Яна Лъскова”.

Този път проявата бе изместена леко на север – в курортния комплекс “Мистрал 2” в с. Свети Влас. По традиция в програмата бяха включени “моменти с акценти от старите ленти” (видеозаписи от предишни срещи); концерт от изпълнения на дебютанти; концерт в две части на “ветерани” (под наслов “Старото си е дърто”); премиери на книги и дискове; гала-концерт на участниците в срещата в стария Несебър и, разбира се, конкурсът за нова авторска песен “Ти, аз и морето”.

Бяха направени премиери на стихосбирката “Внезапна спирачка” на варненския поет Иван Манолов и на диска “Общо взето” на дуета бардове Добри и Питкин.

Специален гост на срещата бе поетът Ваньо Вълчев, автор на текстовете на едни от най-популярните български песни -“Момчето, което говори с морето” и “Телефонна любов”, изпълнявани съответно от Панайот Панайотов и Васил Найденов.

Представени бяха също три нови издания: регионалният месечен вестник за литература, изкуство и култура “Автограф” – съвместно издание на СБП и Издателска къща “Перун” (Бургас), алманахът на Великотърновския университет (който включва диск на поета с китара Владимир Стоянов и чийто следващ брой ще бъде посветен на покойния бард Владимир Левков) и месечникът за литературщини “Библиотека Графоман”.

Участниците и гостите имаха щастливата възможност да гледат постановката на несебърския Малък морски театър “Знаци” (по Иво Андрич), реализирана от босненския режисьор Владо Кецман, актьора Марин Господинов и барда Иван Ненков, автор на текста на песента към спектакъла по музика на Горан Брегович. Постановката е получила отличие (голямата награда за главна роля на Марин Господинов) на Националния фестивал на малките театрални форми, проведен през март. т. г. в Свищов.

Гост на “Морски струни” бе и председателят на фондация “Чудомир” Пеньо Терзиев, организатор на Първия национален фестивал “Днешните бардове”, проведен в рамките на Чудомировите празници в Казанлък през март месец т. г.

Лауреат на конкурса тази година бе варненският бард Владимир Стоянов, а специалната награда за цялостен принос в развитието и популяризирането на авторската песен получи бардът Светослав Георгиев, водещ на предаването “Шарен свят” в телевизия “Седем дни”.

Както винаги, главни заслуги за настройването на “Морски струни” имаха бардовете Иван и Живка Ненкови и секретарят на несебърското читалище “Яна Лъскова” Златин Чаушев.

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =