Бардове на Коледния фестивал (7-23 декември 2005 г.) в Русе

русеизточник: словеса, славимир генчев

По инициатива на Сдружение “Европейски пространства – 21 век” и Радио “Арена” – Русе, на 16 декември т. г. в зала “Русе” на Националното училище по изкуствата “Веселин Стоянов” пред многобройна интелигентна публика се представиха петима поети с китара. Проявата бе в рамките на традиционния, провеждащ се вече за 14-и път, Коледен фестивал в крайдунавския град.

Доротея Табакова от София, Маргарита Друмева от Силистра, Красимир Йорданов от Пловдив (и Бургас) и Славимир Генчев от София бяха представени накратко от Гриша Трифонов (от Харманли и София), който бе и водещ на вечерта. Опитвайки се да очертае портрета на съвременния бард, Трифонов в края на краищата изтъкна, че всеки от поетите с китара е уникален и различен от другите и единственият начин да се разбере какво е това, което бардовете правят, е то да се чуе и види.

Поводът да гостуват петимата бе преди всичко обстоятелството, че през тази година те са издали свои книги или дискове с песни, които присъстващите можаха да видят на импровизирания щанд във фоайето на залата и да си купят след концерта, получавайки и автографи от авторите.

Досега в рамките на Коледния фестивал в Русе са се представили Националният фолклорен театър “Найден Киров” с художествен ръководител Иван Донев, гостуващите испански и гръцки хор, Духовият оркестър на Русе; с успех са преминали и премиерите на две театрални постановки.

Основните организатори Димитър Липовански и Цвета Ненова от Сдружение “Европейски пространства 21” с медиен партньор Радио “Арена” от Русе коментираха, че тричасовият концерт на бардовете е преминал изключително успешно, свидетелство за което бе не само големият интерес на русенските ценители на изпятата поезия, но и своебразното продължение на концерта до малките часове на нощта в уютното русенско заведение “Саунд гардън”, където предвидливо бе инсталирана уредба.

В импровизирания концерт там се включиха, освен бардовете, и мнозина от домакините, които знаеха наизуст десетки бардовски песни, както и празнуващите рождения ден на своя съученичка ученици от Математическата гимназия в Русе и присъединилата се по-късно към купона виртуозна цигуларка Милена Маджарова.

След успешното начало организаторите предложиха участието на бардове в Коледния фестивал в Русе да стане традиционно, което те приеха с удоволствие.

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =