Софийски вечери на авторската песен – 3

славимир-генчевизточник: словеса, славимир генчев

На 21 и 22 юли за трета поредна година в столицата се проведе националната среща (вече и с международно участие) на българските бардове, озаглавена “Софийски вечери на авторската песен”, организирана от читалище “Николай Хайтов” и посветена на 70-годишнината от основаването на читалището.

Съорганизатори и спомоществователи на проявата бяха Столична община – район “Изгрев”, Съюзът на българските писатели, “Шенкер лоджистик” ЕООД, Издателска къща “А – З”, Тракийска винарска компания “Памидово” и др. Участници в концертите и в конкурсната програма бяха изявени български поети с китара и гости от Русия, САЩ и Македония.

Първия ден се състоя концерт в зала “Гигантски кристали” на Националния музей “Земята и хората”, в който освен български бардове участие взеха виртуозът на специфичната американска мандолина (назована от Стефан Гераксиев – Денвъра “китарина”) Джеси Брок от щата Кентъки (американецът се изяви заедно с българката Лили Друмева), Яков Дренковски (журналист от Радио Скопие, поет и великолепен китарист с мощен глас) от Македония и известните като “двамата Кириловци” студенти в нашата консерватория (също от Македония), акомпанирали на Роберт Леви. В този концерт участва и доайенът на изпятата поезия у нас Михаил Белчев.

На 22 юли концертно-конкурсната програма продължи в салона на ч-ще “Николай Хайтов”, като първи на сцената се качиха Христо Караславов и група “Иванът” и всички, които не успяха да се включат в концерта предния ден. Останалите се изявиха повторно; даже имаше време да се чуят и стихове на “чисти” поети (т. е. без китари) като Георги Драмбозов, Елеонора Пенева, Таня Станкова, Роберт Леви.

Много силно се представиха гостите от Русия – артистичното семейство Николай Сахаров (известен поет с китара и актьор от МХАТ) и изключително талантливата поетеса Инна Кабыш, както и руската актриса и певица, живееща в България, Раиса Полякова и неизменният й акомпанятор китаристът Николай Тонев.

Различни награди от организаторите и спонсорите бяха връчени на руските гости Николай и Инна, на Милен Тотев (за приноса му за развитието на бардовското изкуство и за създаването на ежегодния бардфест в Ловеч), на Яков Дренковски (за оригиналното и интерпретаторското му изкуство), на Красимир Първанов и Кристиян Симеонов (за композиция), на Маргарита Друмева (за песен, посветена на България), на група “Иванът” (от Столичния клуб на спортния деятел); освен това всички участници получиха по бутилка вино от изба “Памидово”.

Предвижда се издаването на двоен CD с най-добрите изпълнения от фестивала и заснемането на документален филм с песни от концертите и интервюта. Сред българските участници бяха Михаил Белчев, Гриша Трифонов, Маргарита Друмева, Иво Георгиев, Слави Генчев, група “Иванът”, Красимир Йорданов, Слави Георгиев, Татяна Йотова, Иван и Живка Ненкови, Светла Георгиева, Красимир Първанов, Милен Тотев, Стефан Гераксиев, Кристиян Симеонов, Снежана Тотева, Светлана Йонкова, Геновева Цандева, Доротея Табакова, Стефан Гераксиев и др.

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 1 =