постинг за стария стил

Драги приятели, братя и сестри,

Опитвам се от известно време да си обясня онова “мрачно нелюбопитство” (Мережковски), което ме обзема, докато чета постингите на Т. Има някакво неистовство в цикличността, с която той подхваща любимата си тема за календара. “Картаген трябва да бъде разрушен!” – тази крилата фраза, несправедливо превърнала се в символ на посредствената упоритост в защитаването на дадена теза, като че ли напълно подхожда на неговия случай. Още повече, че както всяка фиксация, тази тема вълнува най-вече човека, когото е обладала, но който си мисли, че тя би трябвало да бъде от първостепенна важност за всички около него. Доколкото разбирам, този форум не е посветен на проблема за календара, нито пък се поддържа от старокалендарци. Т. рискува да изпадне в ситуацията на “дежурния клоун”, чиито постинги в един момент хората просто ще спрат да четат, защото предварително ще знаят какво има в тях. От негова гледна точка, това, разбира се, би дало повод за поредната героична поза – “виждате ли как всички обръщат гръб на Истината!”, но за съжаление тезата му като такава ще загуби. Един български поет беше писал: “Ако искате да убиете една идея, говорете скучно за нея”. За съжаление, Т. не може да разбере, че за защита на стария стил “научните” аргументи и “каноничните” факти, които излага, не са достатъчни и по нищо не се различават от сектантския подход, който винаги е много систематичен и винаги се базира на “факти” и библейски “аргументи”. (Тук вече усещам надигащия се “свещен гняв” в душата на Т.: “Щом не слушате отците, тогава кой слушате?!”, и, предугаждайки справедливото му възмущение, бих му припомнил само този стих: “Ако нямам любов, НИЩО НЕ СЪМ”. Именно любовта страда от най-голям дефицит при старокалендарците и никакво благочестие и преданост към канона не могат да преодолеят това страшно “нищо не съм”. А този дефицит навява хлад от всеки ред на неговите постинги).

Ако нещо болезнено ми липсва в текстовете на Т., то е чувството за критична саморефлексия. На християнски език това се нарича смирение. Ако трябва да разширя тази теза с други аналогии – старокалендарният мотив в рационално-пиетичната интерпретация на Т. ме връща в духа на юдаизма и отчасти на исляма. Именно тук откривам онази принципна несъвместимост между моето разбиране на Православието и това на Т.

Т. схваща вярата си като подчинение на закона в старозаветен смисъл. В същото време, дълбоко в себе си сякаш е разтревожен от собствените си изблици на гняв и се опитва да ги компенсира, като периодично иска прошка от тези, които е засегнал. Но пребиваването в мир с ближния (вътрешен мир!) му е дълбоко непознато, непознато му е както на рационално, така и на онтологично, така и на чисто човешко, ако щете емоционално ниво. Гребенщиков има един такъв стих: “Я ушел от закона, но так и не дошел до любви”. В тази безтегловност единственото, за което се вкопчва разсъдъкът, е НОРМАТА, закона, канона. Мерило за съотносимост с истината става съотносимостта с правилото. Буквата, а не Духа.

Не знам дали точно този тип религиозно развитие има нещо общо с личната история на самия Т. Но със сигурност съм виждал подобно развитие при хора, които са израснали в строго регламентирана среда, били са подчинени на определена идея за ценност, и в последствие са претърпели срив. Съдържанието си е отишло, но формата (матрицата) на устройване на вътрешния живот е останала и просто е приела новото съдържание, вливайки го в стария калъп. Мисля, че подобно обяснение съм срещал и на известния израз на Христа за новото вино и старите мехове. Новият живот в Христа изисква метаноя, цялостна покайна обнова на човешкото същество, а не просто приемане на нова система от идеи. Променя се самата тъкан на личността, която бива настройвана за благодатния живот. В този нов благодатен живот устройствените правила, нормите, каноните, дори самият свещен текст (Писанието) имат СЛУЖЕБЕН, подчинен характер спрямо Духа на любовта, който пребивава в Църквата, според думите на Самия Господ. Само ако имаме понятие и усет за реалната йерархия на ценностите в Църквата, ще можем да разберем и целия спор за календара. Губим православността си не като спазваме или не спазваме самия (осветен, без съмнение) стар стил, но като го поставяме над неща, по-важни от него.

И така, Т. дълбоко вярва, че центърът на Православието е календарът. И, в по-разширен вариант – че това е системата от предписания, устави, типици, канони, създадени от светите мъже под водителството на Духа Свети. Неговото сърце е там – в сложния свят на каноничното право.

Нека ви припомня финалната сцена от книгата на Соловьов “Кратка повест за антихриста”. В нея възцарилият се вече антихрист организира всехристиянски (вселенски?) събор, на който присъстват православни, католици и протестанти. Антихристът ги изкушава поотделно. Ето как се обръща той към православните:

“Мили братя! Знам, че сред вас има и такива, за които най-скъпо в християнството са свещеното Предание, старите символи, старите песни и молитви, икони и богослужебен обред. И наистина, кое може да бъде по-скъпо от това за една религиозна душа? Та знайте, любими мои, че днес аз подписах заповед и отделих големи средства за световния музей на християнската археология в славния ни имперски град Константинопол, за да бъдат събирани, изучавани и запазени различни паметници от църковното далечно минало, предимно източното, а вас моля още утре да изберете помежду си комисия, за да обсъдим заедно онези мерки, които ще трябва да вземем, за да приближим съвременните бит, нрави и обичаи към миналото и законите на Светата Православна Църква! Православни братя, на когото е по сърце това мое желание, който от вътрешно сърдечно чувство може да ме нарече свой истински вожд и господар, нека да дойде тук”. И по-голямата част от йерарсите на Изтока и Севера, половината от бившите старообрядци и повечето от половината православни свещеници, монаси и миряни с радостни възгласи се изкачили на естрадата”.

Тогава се изправя старецът Иоан и хвърля смиреното си предизвикателство, като изповядва, че “най-скъп в християнството ни е Самият Христос”.

С дълбока покруса гледам на заблудата на тези добросъвестни и добронамерени хора. Знам, че Бог няма да ги остави и вярвам, че ще им прости този фундаментален грях (грях не като нарушение на закона, а като “пропускане на целта” за тях самите, отклонението от изначалния замисъл за тяхното Богоуподобяване) – че предпочитат да виждат в Бога не любящ Отец, а строг съдник и че не могат да съвместят в мирогледа и практиката си на вярващи тези две Негови качества. Архетипът на подчинението пред Бога (мислен и чувстван като Яхве или Аллах) е дълбоко присъщ на човешката душа. Но християнският Бог търси в нас синовете, а не слугите. Той ни дава преди всичко любовта Си, а чак след това закона Си. И любовта Му е над всичко останало. Не че всичко останало няма значение. Но когато заради него забравим Главното, сме загубени за вечността – оставаме си в юдаизма, ако и да се наричаме християни.

От любов към Бога ли старокалендарците хвърлят своите тезиси в лицата на събратята си? “От грижа за тяхното спасение”, би казал Т., но би излъгал. Защото спасението на ближния е първа задача на всеки християнин, но то никога не може да бъде мислено от позицията на собствената праведност – канонична и лична.

Проблемът не може и не бива да бъде поставян в отношението стар-нов стил. Проблемът е в интерпретацията на каноничния проблем и къде те води тази интерпретация. В съзнанието на този хората с нагласата на Т. това се оказва троянски кон – под претекст на каноничен спор в църквата се внасят чувства и отношения изцяло извън църковния етос. Внасят се бесове.

“Толкова е лукаво това, което вършат и толкова недопустимо! Едно е старият стил, друго е тяхната болестна ревност. Старият стил следват на Света Гора, в Иерусалим, в Синайския манастир, както и някои от славянските православни църкви. Но те са част от каноничната Църква. Ревност не по разум (зилотизъм) е някой да напусне каноничната Църква и да се присъедини към някое от петте старокалендарни течения и, размахвайки знамето на 13-те дни разлика в календара, да започне да клейми Църквата и нейните чеда като предатели на вярата и достойни за ада. Трябва ясно да се разобличи това лукавство…

(Старостилците) непрекъснато проповядват, че със смяната на календара Църквата се е самоотлъчила и Светият Дух я е напуснал. Затова всички щели да отидат в ада. Щели да се спасят само тези, които спазват стария стил, защото Светият Дух бил останал само в тяхната “истинска църква”. Но ето, че в момента, когато самите те са се разцепили на пет групи и едни други с ярост се анатемосват, каноничната Църква изведнъж показва плодовете на Светия Дух – духоносните старци. Ако тези старци са наистина чеда на Духа и харизмите им са наистина благодатни, тогава Светият Дух живее и действа в Православната Църква. Но зилотите-старокалендарци няма да признаят за нищо на света, че са сгрешили. Остава им само едно решение – да обявят, че “тези старци са лъжливи и изпаднали в прелест”.

(Архимандрит Софроний Сахаров. Текстът – “Тесният път и тесногръдието” – е от последния брой на Църковен вестник. Като потвърждение на собствените му думи – самият той, духовното чедо на св. Силуан Атонски и един от най-благодатните старци на нашия век, беше заклеймен след смъртта си от старостилците).

Ето и още един откъс от този брой:

“Лукавите духове изкушават човека според индивидуалната му нагласа и според личните му слабости. Затова старостилството е съблазън за нездраво ревностните, както сектантството е съблазън за невежите, а суеверието – за нехайните за вярата… Както виждаме, БПЦ излезе от Световния съвет на църквите, но старостилци продължава да има, защото техните истински доводи всъщност нямат връзка с чистотата на православната вяра, а са по-скоро на основата на един специфичен манталитет, много сходен с този на сектантите. За някои хора девизи като “Православие или смърт” носят непреодолима магнетична сила. За съжаление, те не виждат лозунга както би бил в истинския му вид: “Православие или смърт извън каноничната Православна Църква…” (Ангел Величков).

Този текст не е адресиран до Т. От собствен опит знам, че полза от спорове с хора като него няма. Пък и не спорът ми е целта. Надявам се другите посетители на форума да си дадат по-ясна сметка за същинското лице на старостилството – без характерната му поза на старозаветен пророк-изобличител и без маска.

Т. бих помолил единствено да се опита да смени дежурната си тема, или пък да я обособи в отделен форум – този на “истинските православни християни”. Мисля, че ИНТЕРНЕТ му дава техническата възможност за това.

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

17 Отговори

  1. каза:

    Аз съм т.нар. “старостилец” и не смятам,че съм ревностен или зилот и т.н.Нямам нищо против никого.Просто живея и празнувам по Църковния календар.Разликата между стиловете,обаче-на практика,е не само в 13-те дни,а и в благоговейното отношение към църковните служби,празници и светите икони,както и спазването на канона.Последното рядко може да се види в новостилни храмове,макар и в тях да има Божия благодат.

  2. каза:

    прав си, че в старостилните църкви се съблюдава много по-строго канона във всяко едно отношение – и богослужебно, и пастирско. но не съм сигурен, че това има някаква връзка с календара; и благочинието, и благочестието опира до личния избор на вярващия.

  3. каза:

    Здравейте
    С голям интерес прочетох горната статия и забелязах че сам достигнал до същите изводи.Сремя се да вървя по пътя на съвършенството.Един ден посетих старостилното служение в Търтово и Поликрайще.Това което ми направи впичатление е отсъствието на любов една студенина фарисейство и надманност фалшива ревност граничеща със сектанство.
    Човек и тялото си да предаде на изгаряне щом любов няма нищо не е.Няма нищо по-страшно от фанатизма и нищо по-висше от любовта.

  4. ГБ каза:

    Сигурно сте прав за старостилците,но не трябва да ги поставяте под общ знаменател.Не може от един двама,дори от една енория да съдите за всички.Мисля ,че основното при всеки православен християнин е,че първо трябва да се стреми да извади гредата от своето око,а не сламката от чуждото.

  5. admin каза:

    съгласен съм и за гредата, и за общия знаменател. написал съм горното изцяло под влияние на конкретни впечатления. не познавам толкова много старостилци, за да си изградя по-обективна представа; надявам се и това да стане някой ден. дотогава гледната ми точка ще е ограничена, уви.

  6. admin каза:

    освен това, горното е писано преди 6-7 години, да не са и повече. доста вода изтече оттогава…

  7. Yordanka каза:

    И на мен ми намисва на сектантство.Левитийският епископ Партений,царството му небесно, е казвал,че на небето няма календар.

  8. Руслан Аврамов каза:

    Уважаеми господин Сивов, за каква любов говорите и към кого?!

  9. admin каза:

    за тази: Матей 22, 37-39

  10. Руслан Аврамов каза:

    Уважаеми господин Сивов,

    Първо: няма старостилен календар и новостилен такъв – това не е мода! Има един Църковен календар, който е утвърден от св. Отци на Църквата и по който е определено празнуването на Пасхата, както и Месецослова. Който не го приема, няма право да се именува православен! Другият календар, за който пишете няма нищо общо с Православната Църква. Не знам защо, с умисъл или не, но Вие пропускате да изтъкнете най-важното, а именно, че Григорианският календар (наричан новостилен) е многократно АНАТЕМОСАН от Православната Църква – Всеправославния Събор в Константинопол от 1583 г., Всеправославния Събор, състоял се в Константинопол през 1593 г., Патриаршески синодален сигилион от 1756 г. и пр. Но изглежда Вас тези анатеми не Ви плашат! Изглежда за Вас тези Събори нямат авторитет.
    Да не забравяме и най-чудесното Божие потвърждение в последните времена – третото Божествено явяване на Честния и Животворящ Кръст, случило се на великия празник Въздвижение на Честния Кръст на 14 септември 1925 г. по светоотеческия календар, над манастира „Св. Иоан Богослов” край Имита, Гърция, пред повече от две хиляди верни, следващи светоотеческия календар и прогонени от новаторите!!!
    Второ: при употребата на Вашия календар се нарушават и постите, което също е голям грях! Така например се нарушава Петровия пост, който е или съкратен наполовина (както тази година) или, ако в някоя година Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май, въобще го няма. Може би ще кажете, че е по-добре да постиш по-кратко, отколкото по-дълго, но по фарисейски?!
    А какво до кажем за всеереста на икуменизма? Вие твърдите, че сте излезли от ССЦ. Но какво ни ползва, ако макар и спрели посещенията си в побличния дом, продължаваме да имаме връзки с проститутки (простете)?! Ще ни бъде ли простен този грях, ако не се отвърнем от него и не принесем искрено покаяние (за греховете против вярата е нужно публично)?
    Като прибавим към горното и Вашите лъжетайнства („кръщение” с обливане и поръсване и пр.), картината става наистина страшна.
    Е, кажете г-н Сивов – за каква любов говорите и към кого?! Има любов, но има и ЛЮБОВ! Вие поставяте любовта към ближния над любовта към Бог, което е недопустимо и е в нарушение на Божията Заповед (Мат. 22:37-39)!
    Кажете г-н Сивов, в каква „църква” пребивавате? Има ли Православие без Христа?!
    Има още куп факти и доказателства, които са във Ваш ущърб, но мисля, че и тези са достатъчни.
    Моля Ви, оставете мъдруванията за себе си и не подвеждайте ближните!

    Нека уважаемите братя и сестри да изследват по-задълбочено тези проблеми и да преценят по съвест.

    Руслан Аврамов, недостоен, но православен християнин.

  11. Kalin каза:

    posetete manastira v selo kopilovci-kustendil.shte razberete kakvo znchi viara,lubov,istina.

  12. Stefan каза:

    Няма сигилиони с анатеми насочени против календара. Това са лъжи и измислици на разколниците старокалендарци за да оправдаят излизането си от църквата. Колкото и дълго да ни заблуждават с лъжи, истината винаги излиза наяве. Е господа, плашещи вярващите с анатеми! А сега накъде?

    Истината за сигилионите тук:

    http://www.dveri.bg/content/view/11510/320/

    и тук:

    http://www.dveri.bg/content/view/11037/320/

  13. Ivan каза:

    Книгата на К. Сатас “Biographikon shediasma peri tou Patriarhou Hieremiou B” (Атина, 1870) е описан подробно животът на блажения патриарх Йеремия II инициатор на свещения сигилион, така че стига с евтини лъжи, лукави измислици и пр. мрежи на измамата.

  14. Ivan каза:

    сигилионите са два с анатеми срещу новия календар, а трижди е анатемосан новия стил

    http://orthodoxwiki.org/Sigillion_of_1583

    http://orthodoxwiki.org/Sigillion_of_1756

    Канон осми от Всеправославния Събор, състоял се в Константинопол през 1593 г.

  15. Feodor каза:

    Стефан ни е препратил към четиво достъпно и ясно, а Иван към текст, който малцина биха си превели. Дали това не е текста, за който се говори, че е бил фалшифициран… Който се стреми към спасение на душата си се радва Св. Църква да е единна, а не раздирана от противоречия. В нея човек да намери пример за подражание, християнски добродетели, прояви на любов… Старостилния разкол не допринася за това, нито ще даде живец в Св. Църква. Напротив. Който си е разколник по душа, той ще намери повод да се прояви. А календарния въпрос е добър повод за мнозина. Но послушните на Св. Църква чеда ще търсят спасение в лоното и…

  16. Stefan каза:

    Истината все повече излиза наяве. Автентични документи с пряко указание, за това, как старостилците ни лъжат и манипулират, включително и за този измислен сигилион с анатемите:

    http://forum.logos-bg.net/viewtopic.php?f=2&t=2532

  1. септември 15, 2007

    […] February 3rd, 2006 at 5:35 pm () . […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 5 =