“Солени ветрове” в Бургас

burgas-quay

Бургас

Летни празници на изпятата поезия “Солени ветрове” – Бургас

Летните празници на изпятата поезия се организират от Клуб за авторска песен «Кръгът на Барда» и Народно читалище «Фар» – Бургас, с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Основните цели на празниците са:

– Стимулиране активна творческа позиция към процесите на развитие на гражданското общество и приобщаване на страната към европейските ценности чрез създаването на нови поетично-музикални произведения.
– Популяризиране на стойностната изпята поезия, изграждане на мост между различните поколения по отношение познаването и разбирането на авторската песен.
– Подкрепа на една сериозна и в същото време достатъчно атрактивна алтернатива за младото поколение, а именно качествената и високохудожествена песен в противовес на пошлата масова поп-фолк култура.

Празниците се провеждат в два последователни дни (петък и събота), в разгара на лятото и са част от Културната програма на Община – Бургас.
Празниците имат конкурсен характер, като темата на конкурса се определя от Кръгът на Барда.

Р Е Г Л А М Е Н Т
за провеждане на Летните празници на изпятата поезия «Солени ветрове» – Бургас 2009

През и 2009 година Празниците ще се проведат на 24 и 25 юли, на открита сцена „Охлюва” в Морската градина. В случай на лоши атмосферни условия е предвиден вариант на закрито.

Конкурсът е за авторска песен, написана през последните две години, на тема „СРЕЩУ ВЯТЪРА”, която позволява както изразяване на активна гражданска позиция, така и търсенето на нови поетични изразни средства и музикални форми.

Желаещите да се включат в Празниците изпълнители следва в срок до 17 юли да потвърдят участието си на e-mail адрес bardbs@abv.bg. Желателно е заявката за участие да се съпровожда от кратка автобиографична справка, изготвена по начин, по който участникът желае да бъде представен на сцената.

Официалната програма на Празниците включва следните концерти:

24.07. 16,30 Откриване
„СРЕЩУ ВЯТЪРА” – І част от Конкурсната програма
19,30 „И ТОВА НАРИЧАМЕ МОРЕ” – Избрани песни на морска тематика
25.07. 16,30 „СРЕЩУ ВЯТЪРА” – ІІ част от Конкурсната програма
19,30 „СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ” – Гала-концерт
Награждаване и закриване

Концертите „СРЕЩУ ВЯТЪРА” имат, освен конкурсен, и представителен характер. Участниците се представят с по 2 песни с общо времетраене не повече от 10 мин., като предварително обявяват песента за конкурса (в случай, че има такава).

В концерта „И ТОВА НАРИЧАМЕ МОРЕ” участниците предварително подават заявка и изпълняват по 1 песен на морска тематика.

Песните се изпълняват на живо, с акустични инструменти. Препоръчва се да се пее отчетливо, за по-добро възприемане на текстовете. Не се допуска пеене на синбек.
В Гала – концерта ще прозвучат наградените песни, както и най-доброто от другите концерти.

Предвидени са Награди за най-добра песен, отговаряща на темата на конкурса, както и други награди с решение на Кръгът на Барда.

Организаторите си запазват правото да не допускат до участие изпълнители, които по един или друг начин нарушават добрия тон и позитивния дух на Празниците.

Настаняването на участниците и гостите започва от 13 ч. на 24 юли, в хотел „ПАРК” в Морската градина. Хотелът се намира на 200 м от Северния плаж и на 15 мин. от Открита сцена „Охлюва”. Организаторите поемат нощувките на участниците на 24 и 25 юли, както и другарската вечеря след закриването на Празниците. Осигурена е възможност за нощувка на съпровождащи лица и фенове срещу 15 лв. на вечер.

За справки и допълнителна информация:
0887 888 501 Емил Ангелов
0878 776 893 Светлана Стоянова
0888 368 288 Христо Граматиков

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

10 Отговори

  1. П. Сивов каза:

    Успех на фестивала! И особени поздравления за регламента – мисля, че сте намерили точния баланс между достъпност и изисквания за качество. Дано соленият бургаски вятър да отвее плявята и да донесе само хубави песни.

  2. Много се радвам, че моите приятели от “Кръга на барда” и особено Христо Граматиков успяха с много труд и усилия да реализират отдавнашната си мечта- фестивал на бардовете в гр. Бургас – това е естественният културен център на България, а може пък и да стане такъв на Европейския съюз.
    Желая успех на това престижно отлично планирано и организирано мероприятие!
    Поради служебни ангажименти свързани с пряката ми работа няма да е възможно да уважа с присъствието си моите приятели, за което поднасям моите извинения!
    Бог да Ви пази!

  3. След “градивни разговори на живо и директно” с Емо Ангелов и Наско Стоянов на 10 юли 2009 г. в София се наложи да “преразгледам” и отчета като неправилна позицията си да не присъствам на Първия фестивал на бардовете в Бургас 2009 – С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ НАПРАВЯ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО И ЩЕ ДОЙДА НА ФЕСТИВАЛА В БУРГАС!Имам чувството, че там вече е столицата на българските бардове…пък и не само…

  4. Добри каза:

    Успех на фестивала!
    За съжаление ние с Питкин и Андро имаме ангажиненти извън страната (повече инфо тук:http://www.sunflowerfestival.de)Все пак на фестивала ще участва представител на група “МИСКИНИТЕ”. Това е нашият басист Льоди (Людмил Стоилов), чиито авторски песни са част от репертуара на групата.

  5. Mike Black каза:

    С поглед напред да се видим в Бургас. Изпълнителски и слуха ви песни.

  6. Христо Граматиков каза:

    Очаквайте утре,18 юли, списъка на утвърдените участници в първите Летни празници на изпятата поезия “Солени ветрове” Бургас 2009.

  7. Емил Ангелов каза:

    Многоуважаеми Братя и Сестри по Китара и Слово, Скъпи Приятели,

    Високо ценим всеки един от заявилите участието си в Първите Летни празници на изпятата поезия “Солени ветрове” – Бургас и му багодарим. Благодарим Ви и за изключително високата Ви активност. За съжаление броя на желаещите надхвърли значително нашите очаквания и възможности, както и предвидените рамки на празниците.

    1. При договорени с Община Бургас 2 (два) концерта по 3 (три) часа т.е. обща концертна продължителност 6 (шест) часа и при разчет от 12 (дванадесет) минути на изпълнител (вкл. представяне, настройване, слизане и качване от/на сцената и т.н.) възможният общ брой изпълнители е около 30 (тридесет) – в това число и изпълнители от „Кръгът на Барда”. (За справка – публикуваният регламент)

    2. Стремежът ни за максимално удобство на участниците (осигурено безплатно нощуване, храна, осребрявана на пътни и др.) в ситуацията на всеизвестната финансова криза, също води до ограничаване брой на изпълнителите.

    След драматично и продължително заседание, воден от съображения за баланс на регионалното представителство и жанровото разнообразие „Кръгът на Барда” одобри следния списък от участници, на които ще бъде осигурена изява съгласно т. 1 и обявеното в т.2

    СПИСЪК НА УТВЪРДЕНИТЕ УЧАСТНИЦИ
    В ЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ НА ИЗПЯТАТА ПОЕЗИЯ
    „СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ”
    24-25 юли 2009 Бургас

    1. Бойко Георгиев – София
    2. Геновева Цандева – Пловдив
    3. Данчо Йорданов – Шумен
    4. Доротея Табакова – София
    5. Ивайло Диманов – София
    6. Иван Иванов (Шанса) – Айтос
    7. Иво Георгиев – Кърджали
    8. Красимир Йорданов – Пловдив
    9. Красимир Кунчев – София
    10. Людмил Стоилов (Льоди) – София
    11. Майк Блек – Сребърна
    12. Орлин Миланов – София
    13. Пламен Сивов – София
    14. Румен Николов – София
    15. Румен Спасов – София
    16. Даниела Пенева – София
    17. Светлана Йонкова – София
    18. Славимир Генчев – София
    19. Стефан Гераксиев – Пловдив
    20. Татяна Йотова – Айтос

    ГОСТ-ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ПРАЗНИЦИТЕ
    Милен Тотев – Ловеч
    Иван и Живка Ненкови – Несебър
    Гриша Трифонов – София
    Светослав Георгиев – София
    Пламен Ставрев – Бургас

    УЧАСТНИЦИ ОТ БУРГАС
    Атанас и Светлана Стоянови Веселин Щерев
    Георги и Надя Георгиеви Димитър Таралежков Емил Ангелов Невен Кидеров
    Тома Биков Христо Граматиков

    За утвърдените участници и гост-изпълнители са осигурени пътни в следния размер:

    София, Кърджали и Сребърна – 40 лева
    Пловдив и Ловеч – 30 лева
    Шумен – 20 лева
    Айтос и Несебър – 10 лева

    Умоляват се тези, които не са приложили визитната си картичка да го направят в оставащите няколко дни.

    Организаторите са твърдо решени да се придържат стриктно към Регламента и не поемат никакви ангажименти към невключените в списъка.

  8. Славимир Генчев каза:

    Приятели от Кръга на барда! За съжаление няма да мога да дойда. Изчаках до последния възможен момент с оглед на това дали ще ми се отвори парашутът. Стана “да, ама не!”…
    Успех на всички – това ще бъде успех и за сърцатите организатори.
    Поканете друг на моето място, за да не се губи бройката!

    :)))

  9. Милена Очипалска каза:

    Изключително приятен регламент! Особено ме радва, че трябва да се “пее отчетливо”, а също и забраната за ползУване на синбек.

    Успех! И да не се напиете от зори…

  10. bardluna каза:

    Радостна съм, че се сетихте за мен. С голямо нетърпение утре ще тръгна за Бургас с новите си песни. Радвам се, че ще се видим и попеем. Успех на всички, допринесли за тази творческа среща! Попътен вятър на бардовете!
    ГЕНОВЕВА ЦАНДЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × two =