Визии: опит за визуализация на сегментите

Отбелязвам изрично инструменталния и условен характер на тази категоризация. Предложените четири типа визии биха могли да бъдат сведени до два или три, или пък допълнени с нови, в зависимост от степента на изчерпателност на анализа. Острият недостиг на обективни (статистически, социологически, социо-психологически) данни за религиозната ситуация у нас по необходимост поставя предложената категоризация и целия този текст в условното поле на есеистиката и публицистиката, и в твърде малка степен – при (желаната от автора) обективна емпирика. Но това позициониране на текста е в някакъв смисъл неизбежно – доколкото той изразява и една трудно овладяна емоционална лична гледна точка и субективно мнение.

Типологията и морфологията на православните визии е дълбоко свързана с видовете нагласи към религиозния живот, очертавани от различни позиции – както материалистични (Джеймс, Разнообразието на религиозния опит), така и собствено християнски (Киркегор, преп. Мария Скобцова, Типове религиозен живот). В очертаването на психологическите религиозни типове, особено при християнските автори откриваме недвусмислени опити за синтез на положителните и градивни елементи на всеки тип в единен синтетичен тип (Мария Скобцова го определя като „евангелски”). Този помиряващ подход намирам за особено подходящ за полагане основите на единна визия за българската църква.

По-нататък в този текст се опитвам да очертая (включително и буквално-графично) сегментите на сегашната църковна визия у нас и да представя възможни подстъпи към една предстояща формулировка на единна такава.

С ясното съзнание за неизбежната условност на всяка категоризация, предлагам следните типове визии:

Клерикална | възрожденско-патриотична | зилотска | интелектуално-естетична

Читателите лесно ще разпознаят в това деление типологията на религиозните нагласи, предложени от преп. Мария Скобцова в нейния текст Типове религиозен живот. Внесъл съм известни промени както в названията на нейните „типове”, така и в съдържателен план – защото смятам, че морфологията на визиите може да търпи известни различия според историческия момент, националните особености и т.н. Например, естетичният религиозен тип у Скобцова е цялостен, завършен и дори вече „улегнал” в средите на православната руска интелигенция от нейното време, докато у нас днес този тип едва-едва започва да се очертава.

Друга необходима уговорка: нито един от предлаганите тук видове визии не следва да бъде свързван с конкретна формална група във или извън църквата. Клерикалната визия се поддържа далеч не само от хората в расо; нито пък интелектуалната е запазена територия на това, което у нас се нарича „интелигенция”.

И още нещо: в опита си да изведа характеристиките на отделните възможни визии, неизбежно съм засилил някои техни аспекти за сметка на други. Това при първи прочит може да внуши, че в анализа присъстват ясни оценъчни (в отрицателен смисъл) съждения. Давам си сметка, че не си свърших работата докрай – че не изведох достатъчно систематично положителните, полезните страни на всяка от визиите – така на практика в текста доминират някакви изобличаващи нотки. Дълбокото ми убеждение е, че „синтетичната” визия включва в себе си доброто от всички четири предложени тук визии, и съответно се еманципира от патологиите, свързани с тях. И ако патологиите доминират този текст, това отразява единствено личната ми неспособност на този етап да изразя достатъчно ясно другата страна на църковната ни действителност.

Дарение за нов албум на Пламен Сивов

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 3 =